Wat is Data Science
Blog Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is Data Science?

De speld in de hooiberg genaamd data vinden. Dat is waar het bij het vak Data Science om draait. Met de snelgroeiende hoeveelheid big data is het een must voor bedrijven dat deze data wordt omgezet in bruikbare informatie die ons niet alleen iets vertelt over het verleden en heden, maar ook over de toekomst. Data Science is het geheime wapen om data om te zetten in modellen die de toekomst voorspellen, maar wat is Data Science precies? Hieronder lees je meer!

In het kort: Wat is Data Science?

De naam zegt het eigenlijk al, maar Data Science is een multidisciplinair beroep, waarbij gebruik wordt gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde methodes, processen en technieken met een duidelijk doel: Inzicht krijgen in gestructureerde, maar vooral ongestructureerde data.

Zoals in de inleiding al werd benoemd wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om inzicht te krijgen in grote hoeveelheden informatie. Tegenwoordig vinden we steeds meer manieren om deze data inzichtelijk te maken. Lees bijvoorbeeld eens onze blog over de functie van Data Analist. Bij Data Science gaan we echter echt een stapje verder dan alleen het leesbaar maken van data en gaat het om het bouwen van modellen waarmee op basis van data de toekomst kan worden voorspeld. Het is dus een onwijs breed vakgebied, bestaande uit diverse wetenschappen zoals: Statistiek, Wiskunde, Informatiekunde, Computerwetenschappen, AI, Machine Learning en Deep Learning.

Aan de hand van de modellen die in de wereld van Data Science worden gebouwd, kunnen we data transformeren tot waardevolle bedrijfsstrategieën, super belangrijk dus.

Wat doet een Data Scientist?

Een Data Scientist beantwoordt dus middels data diverse digitale vraagstukken, net zoals een Data Anlist. Waar een Data Analist historische data omzet tot informatie, verwerkt een Data Scientist deze data om modellen te bouwen die voorspellingen kunnen doen op basis van gegevens. Daarnaast verzamelt een Data Analist inzichten om organisaties bewust te maken van de huidige stand van zaken, terwijl een Data Scientist trends identificeert en vooruit kijkt.

Deze toekomst voorspellende modellen maakt een Data Scientist middels algoritmen en hiervoor wordt diverse software gebruikt. Een Data Scientist heeft dan, in tegenstelling tot een Data Analist, ook goeie programmeer skills nodig. Software waar onder andere veel mee gewerkt wordt is R, Python, Matlab, en SQL.

Je kunt dus wel stellen dat het werk van een Data Scientist tussen onderzoek en productie in zit. Data Science is geen exacte wetenschap, maar een modellering van de werkelijkheid. Vaak is het van belang dat een Data Scientist naast goede technische en analytische skills, ook presentatie en visualisatie vaardigheden bevat. Hij of zij moet natuurlijk op basis van de analyses en bevindingen tot adviezen komen die mensen overtuigen.

Takenlijst

Hoewel bovenstaande omschrijving de algemene werkzaamheden van een Data Scientist omschrijft, verschilt de exacte functieomschrijving natuurlijk per organisatie. Om je een overzicht te geven van de werkzaamheden van een Data Scientist hebben we de meest voorkomende voor je opgesomd:

– Identificeren van vragen vanuit bedrijfsvoering;
– Ongestructureerde data opschonen en verwerken;
– Op zoek naar kansen/mogelijkheden in data;
– Onregelmatigheden en patronen in data herkennen;
– Datastromen optimaliseren en analyseren;
– Beschrijven en visualiseren van ontdekte inzichten en voorspellingen;
– Rapporteren en delen van inzichten en kennis met betrokkenen;
– Programmeren in databases;
– En meer..

Hoe word je Data Scientist?

Wil je Data Scientist worden? Dan is een goed analytisch vermogen geen overbodige luxe. Omdat diverse disciplines samenkomen binnen dit vak is een opleiding in de richting van Informatica, Econometrie, (Toegepaste) Wiskunde en Natuurkunde is dan ook het meest voor de hand liggend als je Data Scientist wilt worden. Over het algemeen is minimaal HBO niveau vereist, maar je kunt je uiteraard laten omscholen als je bepaalde skills mist en een andere achtergrond hebt. WO en HBO Data Science zijn opleidingen die de laatste jaren steeds populairder worden. Daarnaast kun je altijd een Data Science cursus volgen om je verder te specialiseren. Ook zijn er veel Data Scientists die vanuit een Business Intelligence of Data Analist functie zijn doorgegroeid. Er leiden dus meerdere wegen naar Rome. Als je maar een exacte wetenschap als basis hebt en je er voor open staat om je te laten bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken. De data-wereld staat namelijk nooit stil.

Wat verdient een Data Scientist

Je weet nu wat Data Science is, maar wat verdient een Data Scientist? Het salaris hangt af van diverse factoren en natuurlijk van de organisatie waarvoor je werkt. Om je toch een beetje een beeld te geven van het gemiddelde salaris, hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Het startsalaris Junior Data Scientist ligt gemiddeld op 2.800,- bruto per maand en kan bij Senior Data Scientists oplopen tot 4.500,- bruto per maand. Dit betekent dat het gemiddelde salaris op de 3.650,- ligt.

De vraag naar Data Scientists is groot en zal met de opkomst van Big Data in de toekomst alleen maar meer toenemen. Je kunt je uiteindelijk bijvoorbeeld ontwikkelen tot Strategie Consultant of Chief Data Officer. Hoewel de wereld van data nog relatief nieuw is, zullen er in de toekomst zonder twijfel steeds meer gespecialiseerde beroepen binnen Big Data ontstaan.

Hopelijk ben je aan de hand van bovenstaande blog wijzer geworden omtrent het onderwerp ‘’Data Science’’! Ben je naar aanleiding van deze informatie nieuwsgierig naar meer of ben je benieuwd naar ons vacatureaanbod op het gebied van Data Science? Neem dan via onderstaande button een kijkje in ons vacatureaanbod of neem direct contact met ons op!

Meer artikelen