Wat doet een Data Analist
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat doet een Data Analist?

Data, data en nóg meer data. Met de enorme informatie overload van deze dag kunnen we er eigenlijk niet meer omheen. Maar wat hebben we aan al deze informatie als we deze niet begrijpen? Dat is waar de Data analist om de hoek komt kijken. Maar, wat doet zo iemand nou precies? Wij lichten het hieronder toe!

In het kort: Hoe word je Data Analist>

Kortgezegd is een Data Analist iemand die bedrijven helpt met het lezen van data (zoals cijfers en onderzoeksresultaten). Dit klinkt misschien simpel, maar met de opkomst van big data is het ingewikkeld om zulke enorme hoeveelheden aan gegevens om te zetten naar iets leesbaars. Dit is van belang, zodat organisaties op basis van deze informatie zakelijke beslissingen kunnen maken of hun strategie kunnen verbeteren. Je kunt je voorstellen dat vooral voor grote bedrijven, zoals overheidsinstanties, banken of academische bedrijven een must is.

Rapportages opstellen is dan ook de belangrijkste taak van een Data Analist, omdat data via deze rapportages voor de organisatie inzichtelijk wordt gemaakt. Uiteindelijk heeft een Data Analist vaak ook een adviserende rol, omdat hij of zij op basis van deze rapportages de hogere management lagen helpt met het maken van beslissingen. Hoe het takenpakket er verder precies uitziet verschilt per organisatie en de mate waarin besluitvormingsprocessen daar middels data gestuurd zijn.

Werkzaamheden

Een Data Analist is eigenlijk de verbindende factor tussen business en IT. Ze werken vooral veel samen met Data Scientists, Database Specialisten, Marketeers, Programmers en diverse Managers. Taken die verder vooral tot hun pakket behoren zijn:

– Rapportages opstellen;
– Datasystemen ontwerpen;
– Patronen en trends herkennen in Big Data;
– Gegevens organiseren en leesbaar maken;
– Analyseproces documenteren;
– Advies geven aan management team (of klant).

Hoe word je Data Analist?

Om Data Analist te kunnen worden wordt minimaal HBO/WO werk- en denkniveau verwacht. Een bacheloropleiding is dus wel van belang, maar je kunt als Junior Data Analist beginnen vanuit diverse opleidingsachtergronden. Vooral wiskunde, statistiek en economie vormen een goede basis, maar met de opkomst van big data komen er steeds meer studies die specifiek hierop gericht zijn. Zo bestaat er vandaag de dag ook een bachelor- en masteropleiding in Data Science, waarbij je de mogelijkheid hebt diverse minors of keuzepakketten te kiezen om je te specialiseren.

Als je geen specifieke opleiding binnen de data-wereld gedaan hebt, kun je je ook laten omscholen. Er zijn diverse cursussen die je kunt volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om een traineeship van 1 a 2 jaar te volgen bij een organisatie naar keuze. Opgesomd leiden er dus meerdere wegen naar Rome:

– Bachelor opleiding: wiskunde, statistiek, economie, data science;
– Omscholingstraject;
– Traineeship;
– Diverse cursussen.

Wat verdient een Data analist?

Je weet nu wat een Data Analist doet en welke mogelijkheden tot opleidingen er zijn, maar ook niet onbelangrijk: Hoeveel verdient een Data Analist? Hoewel dit natuurlijk afhangt van de organisatie of sector waarvoor je werkt, kunnen we een overzicht voor je maken van gemiddelde cijfers, van junior, tot medior en senior.

Afhankelijk van de opleidingsachtergrond ligt het gemiddelde salaris van een junio rond de 3.150,- bruto per maand. Een Medior salaris ligt daar al flink boven rond de 4.150,- bruto per maand .Hoe hoog je salaris uiteindelijk oploopt hangt af van hoeverre je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Momenteel ligt het gemiddelde salaris van een Senior de 5.078,- bruto per maand.

Zoals eerder benoemd zijn bovenstaande cijfers gemiddelden en hangt het salaris af van veel factoren. Het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden speelt daarin een rol, dus in de meeste gevallen is er onderhandelruimte.

Ben je naar aanleiding van bovenstaande blog naar meer? Neem dan vooral even een kijkje tussen onze vacatures of neem direct contact op met Maurice. Hij vertelt je graag mee over het vak en onze openstaande vacatures!

Meer artikelen