AI Chatbots
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

AI Chatbots

Je kunt er niet meer omheen, de opkomst van intelligente chatbots. In november werd ChatGPT gelanceerd en deze AI chatbot trok gelijk alle aandacht wegens zijn gedetailleerde reacties en antwoorden. Al snel doken diverse andere AI chatbots op, waaronder Google Bard. Maar hoe werken deze bots en wat zijn de verschillen? Je leest het hier!

Wat is een AI Chatbot?

Kortgezegd is een chatbot een computerprogramma dat er voor zorgt dat mensen met digitale apparaten kunnen communiceren, zoals ze met personen kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan de pop-up ‘’heeft u een vraag’’ die verschijnt op het moment dat je je favoriete webshop opent. Deze geeft je de mogelijkheid om te chatten. Vaak chat je in eerste instantie niet met een van de klantenservice medewerkers, maar met een chatbot.

Dit kan een programma zijn dat werkt volgens regels, waarbij gestandaardiseerde vragen en antwoorden zijn ingesteld. Chatbots worden echter steeds geavanceerder. Met de opkomst van artificial intelligence wordt menselijke communicatie steeds realistischer gesimuleerd. Zo kun je als bedrijf bijvoorbeeld steeds persoonlijkere, beter betaalbare en efficiëntere klantenservice bieden.

Toen in november 2022 ChatGPT (prototype van een chatbot met AI) werd gelanceerd, stond iedereen perplex over de gedetailleerde antwoorden die de bot gaf. Ondanks de grote hoeveelheid kritiek en ethische discussies die ontstonden is één ding duidelijk: We staan aan het begin van een nieuw tijdperk!

Wat is ChatGPT

ChatGPT (ontwikkeld door OpenAI) is de laatste dagen de talk of the day. Sinds de release van de AI bot op 30 november 2022 waren er al snel miljoenen gebruikers. Of het nou gaat om vertalingen, productbeschrijvingen, SEO teksten, samenvattingen of andere functionaliteiten, ChatGPT kan bij gebruik van de juiste vraagstelling zeer gedetailleerde antwoorden geven. Sinds de update van ChatGPT 3.0 naar 3.5 is de intelligentie van de tool enorm toegenomen. Zelfs voor de makers is het nog onduidelijk hoe het kan dat de nieuwste versie zoveel beter werkt.

Het systeem is slim, maar zeker nog niet op het niveau dat het bovenmenselijk is. Steeds meer bedrijven denken na hoe zij intelligente AI-chatbots kunnen gebruiken binnen de bedrijfsvoering. Kan een bot als ChatGPT uiteindelijk menselijk werk, bijvoorbeeld dat van SEO-tekstschrijvers of klantenservice medewerkers vervangen? Misschien niet direct, maar voor sommige functies zal deze ontwikkeling zeker een bedreiging worden.

Grote corporaties houden zich echter nog afzijdig, vooral door de kritiek omtrent de AI chatbot. Is het ethisch verantwoord dat je zomaar overal antwoord op krijgt en in hoeverre kan zo’n chatbot misbruikt worden? Grote namen willen dit risico nog niet nemen.

Hoe werkt ChatGPT?

De AI chatbot werkt als volgt: Tekstinvoer wordt verwerkt en vervolgens wordt er tekst gegereneerd die aansluit bij de context van het gesprek. Dit gebeurt aan de hand van een computerprogramma dat is ontworpen op een manier die lijkt te werken als het menselijk brein. Het model is getraind door middel van grote hoeveelheden data. Als de tekst wordt ingevoerd, kan het systeem de semantiek begrijpen en data uit het internet filteren om vervolgens de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Google Bard

Met de opkomst van ChatGPT ging de ontwikkeling van AI chatbots in een stroomversnelling. Al helemaal toen genoemd werd dat het systeem Google nog wel eens zou kunnen vervangen kwam er een tegenreactie. In geen 15 jaar is er een echte bedreiging geweest voor Google. Niet lang daarna kwam Google dan ook met hun nieuwe AI-chatbot: Google Bard. De services zullen vergelijkbaar zijn: Een gebruiker werkt een vraag uit en de bot reageert met een zo menselijk mogelijk antwoord. Het is voor alsnog niet bekend wanneer Google Bard zal worden toegevoegd aan de zoekmachine.

Chat GPT vs Google Bard

Het grootste verschil tussen de twee is dat ChatGPT momenteel nog gebruikmaakt van oude gegevens. Hun databron eindigt bij gegevens tot 2021, wat het systeem beperkter maakt. Op de vraag wie het WK in 2022 gewonnen heeft zal ChatGPT geen antwoord hebben. Bard zal daarentegen realtime informatie verzamelen en daardoor altijd up-to-date antwoorden geven. De komende tijd gaat Microsoft circa 10 miljard dollar investeren in de chatbot. Dat deze investering nodig is bleek wel uit hun promotievideo. Toen zij Bard een uitwerking lieten doen, werkte de chatbot niet bepaald volgens plan. Deze blunder werd hard afgestraft, want hun aandelen zakten met maar liefst 100 miljard. Genoeg werk aan de winkel dus!

Ook Elon Musk en Mark Zuckerberg slaan aan op deze chatbot trend. We kunnen in de evolutie van chatbots dan ook nog veel verwachten de komende jaren!

Ook werken met Artificial Intelligence of op de hoogte blijven van de laatste trend? Bekijk onze AI vacatures via onderstaande button of volgens op LinkedIn!

Meer artikelen