Wat doet een Business Analist
Blog Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat doet een Business Analist?

Een onmisbare speler in iedere organisatie of bedrijf dat zich serieus bezighoudt met groei en innovatie; de Business Analist. Er is groeiende interesse in een carrière binnen dit mooie vak, maar wat doet een Business Analist nou precies? We nemen je vandaag mee in wat deze rol precies inhoudt, welke eigenschappen belangrijk zijn binnen deze rol en hoe het salaris eruitziet. Lees dus snel verder!

Wat is een Business Analist?

We komen al een heel eind als we puur naar de term kijken. In essentie is een Business Analist iemand die centraal staat binnen een organisatie en nauwkeurig analyseert hoe het er met verschillende facetten binnen het bedrijf aan toe gaat. Kortom, hij of zij behoudt een analytisch overzicht met als doel alle werknemers en afdelingen optimaal te laten presteren. Hierbij onderzoekt de Business Analist zorgvuldige alle behoeften van de betrokkenen binnen en organisatie. Dit gebeurt door bedrijfsprocessen, services en producten onder de loep te nemen doormiddel van het analyseren van de grootste vriend van de Data Analist: Data. Dit is een belangrijk punt en met de opkomst van big data steeds belangrijker geworden binnen het bedrijfsleven. Data is namelijk objectief, waardoor voorspellen en aanpassingen niet meer op gevoel hoeven worden gedaan. Daarmee is de business analist ook gelijk een mooie spil tussen de IT en de business kant van verschillende zaken.

Een ander belangrijk onderdeel van deze functie, is dat een Business Analist alle analyses, conclusies en zaken goed weet samen te brengen en vooral weet over te brengen door zijn of haar communicatieve skills. Welke behoefte bestaan er om het werk van de medewerkers gemakkelijker te maken en te optimaliseren? Welke strategieën kan het management inzetten om het bedrijf nóg winstgevender te maken? Hoe kunnen kostprijzen van producten nóg lager gemaakt worden? Dit zijn vragen waar de Business Analist induikt en antwoord op weet te geven.

Welke werkzaamheden horen hier dan concreet bij?

Werkzaamheden die dus bij de business analyse horen zijn op te delen in twee diverse categorieën. Enerzijds houdt de analist zich bezig met de proces- en systeemontwikkeling. De business analist onderzoekt de mogelijkheden van het implementeren van een nieuw systeem of de verbetering van een bestaand systeem. Anderzijds is dat de business improvement. Dit richt zich vooral op het verbeteren van de strategie van een bedrijf of organisatie. Het is natuurlijk per functie of organisatie afhankelijk hoe de rol van de Business Analist er precies uitziet en waar het zwaartepunt ligt. Om toch wat overzicht te scheppen, kunnen hier dus de volgende werkzaamheden vloeien:

– Het in kaart brengen van de wensen van alle stakeholders;
– Het verzamelen en analyseren van relevante data om inzicht te verkrijgen in problemen en behoeften;
– Het onderzoek doen naar de mogelijke risico’s;
– Het opstellen van een plan met verbeteringen om deze problemen op te lossen;
– Het communiceren van dit plan naar alle stakeholders en het beheren van de opgestelde eisen;
– Het sparren met alle afdelingen om het project op het juiste pad te houden;
– Het begeleiden van het implementatie- en veranderproces van dit plan;
– Het monitoren van het project en de verschillende afdelingen ondersteunen waar nodig.

Je kunt je nu wel voorstellen dat een Business Analist van goede huizen moet komen. Zij of hij beschikt dan bij voorkeur ook over een grote lijst van competenties. De belangrijksten hiervan zijn het vermogen om knelpunten goed in kaart te brengen, een plan op te stellen en dit op de juiste manier te communiceren naar alle stakeholders en afdelingen. Een échte spin in het web dus! Een goede Business Analist heeft een strakke visie op de toekomst en weet doelstellingen te behalen. Daarnaast is zij/hij instaat om zich constant aan te passen aan veranderende omstandigheden en hier weer op in te spelen. Voor de één zou dit werk veel stress mee kunnen geven, voor een goede Business Analist is dit juist alleen maar super uitdagend en geniet zij/hij ervan dat geen dag hetzelfde is. Binnen dit vak staan de ontwikkelingen nooit stil.

Business Analist Salaris

Oké, je hebt je ultieme baan gevonden: Je wilt Business Analist worden! Nu wil je natuurlijk ook weten welk financieel plaatje daar bij past en hoe de financiële doorgroeimogelijkheden eruit zien. Een startende Business Analist, vers uit de schoolbanken, kan op een salaris rekenen van gemiddeld rond de €2350,- bruto per maand. Als je een mooie lijn van groei doormaakt, stijgt het salaris al snel naar een bedrag tussen de €4000 en €5000 per maand, afhankelijk van kennis en kunde. In sommige branches zal je meer of minder verdienen en ook voor de Business Analisten valt er in de banken- en verzekeringswereld het meest te verdienen. Daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden bij de meeste werkgevers tegenwoordig goed geregeld. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan opleidingsbudgetten, mobiliteitsbudgetten, gadgets van de zaak of een goede pensioensregeling. Dit geeft jou soms ook extra onderhandelmogelijkheden.

Opleiding Business Analist

De meeste werkgevers zijn op zoek naar kandidaten met een HBO- of WO-achtergrond. Er is geen specifieke studie die je opleidt tot Business Analist, dus er zijn meerdere wegen mogelijk om hier te komen. Wel zijn er opleidingen die een goede basis bieden om te groeien binnen de rol. Hierbij kun je denken aan studies zoals Bedrijfskundige Informatica (HBO), Bedrijfskunde (HBO en WO), Business Information Technology (HBO en WO) en Informatica (HBO en WO). Daarnaast kun je je binnen je studie verder specialiseren om zo goed je competenties af te laten stemmen op een rol als business analist in de toekomst. Ook zie je steeds vaker dat Software Developers, Product Owners en Managers in deze rol groeien als ze op zoek zijn naar een nieuwe prikkel. Ook hier zijn dus mogelijkheden voor.

Zie jij jezelf wel stralen in de rol van Business Analist? Heb jij zowel die analytische als communicatieve vaardigheden? Ga jij geen probleem uit de weg? Bij Data Professionals maken wij geregeld de matches tussen onze klanten en ambitieuze Business Analisten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Maurice of Puck voor meer informatie en alle mogelijkheden. Je kunt ook gelijk even een kijkje nemen tussen onze Business Analist vacatures.

Meer artikelen